Kommunikationsteori- hur kan vi bli bättre på att kommunicera?

  Kommunikation är nyckeln till det mesta. Vi använder kommunikation för att prata med och förstå varandra. Kommunikation är en stor del av vår vardag, vi använder oss av olika sorters av kommunikation. Vi använder oss bland annat av direkt tal men även digitala kommunikationssätt som sms eller annat.

 Jag tror att alla någon gång har varit med om att man har missförstått en annan person eller blivit missförstådd själv. Det finns mycket som kan leda till orsaker för missförstånd.  Det är inte ovanligt att det händer. Men vi kan alla bli bättre kommunikatörer och undvika missförstånd genom att förstå en kommunikationsteori som forskarna Shannon & Weaver som har kommit fram till. Kommunikationsteorin visar att det finns en Sändare som sänder ett budskap till mottagaren. Sändaren skickar kodning till mottagaren som till exempel bokstäver. Mottagaren skickar sedan en återkoppling till sändaren. Mellan sändaren och mottagaren kan det ske brus och störningar som kan leda till missförstånd.

Det finns väldigt mycket störningar som kan uppstå och orsaka missförstånd, några exempel är otydlighet, tankeläsning och självhävdande. Otydlighet kan vara att man säger till exempel “jag vill ha lagom mycket” eller “jag kommer snart”. Otydlighet lämnar ett stort utrymme för mottagarens egna tolkning och kan därför oftast leda till störningar och därav missförstånd. Tankeläsning kan ske när en sändare och en mottagare känner varandra ganska bra. Tankeläsning är när sändaren skickar ett ofullständigt budskap och antar att mottagaren ska förstå, eller att mottagaren slutar lyssna på vad sändaren har att säga eftersom den tror att den vet vad sändaren kommer att säga. Detta kan leda till missförstånd och konflikter. Själv Hävdandet är en annan störning som innebär att vissa personer är så angelägna att dela med sig av sitt eget budskap att den inte lyssnar på den andra personen. Att till exempel höja rösten, avbryta den andra och att stänga av öronen kan störa kommunikationen.

Jag har själv varit med om mycket missförstånd i mitt liv, precis som de flesta. En störning som kan vara ganska vanlig i just min familj kan vara otydlighet. En vanlig förekommande situation för hästmänniskor (vilket nästan hela min familj är) kan vara att man är i stallet och får frågan “när är du klar?” och man själv svarar “jag är klar snart”. Att säga att man snart är klar kan egentligen betyda vad som helst, det kan betyda att man är klar om fem minuter eller en timme men det vet inte mottagaren. Denna otydlighet leder till att det blir störningar mellan sändaren och mottagaren och det kan då ske mycket missförstånd som leder till irritation och bråk för att man inte svarade korrekt. En bra kommunikatör kan istället svara till exempel “jag är klar om en halvtimme” eller om fem minuter om det är så, vilket är mycket bättre och man sparar då en massa missförstånd och konflikter.

En annan situation som jag har bevittnat var när min mamma och pappa pratade vid matbordet. De känner givetvis varandra väldigt bra vilket ledde till att det som hände i denna situation var tankeläsning. Min mamma började prata om ett ämne genom att börja mitt i händelsen, istället för att säga vad hon pratade om eftersom hon tänkte att pappa förstod vad hon menade. Det som hände var att det blev en störning i budskapet som sändaren skickar till mottagaren och min pappa blev väldigt förvirrad. Han förstod inte vad det var hon pratade om, blev lite irriterad för att hon antog att han visste och det blev ett onödigt missförstånd. Det är lätt att man använder sig av tankeläsning när man känner varandra så bra, men man måste tänka på att formulera sig tydligt med hela meningar så att mottagaren förstår sändarens budskap. En bra kommunikatör hade inte använt sig av tankeläsning, utan hade istället börjat att prata om ämnet helt från början så att mottagaren förstår budskapet redan från början.

 Det finns också envägs och tvåvägskommunikation, tvåvägs är när sändaren sänder ett budskap och mottagaren får budskapet och gör en återkoppling till sändaren, kommunicerar tillbaka. Envägs är när sändaren sänder ett budskap till mottagaren men inte får någon återkoppling, som till exempel om man skulle prata med en vägg.

En bra kommunikatör är tydlig i sitt budskap, lyssnar på mottagaren och är medveten om vilka störningar som kan leda till missförstånd. Det kan vara svårt ibland att vara en bra kommunikatör och undvika missförstånd men med hjälp av Shannon & Weavers kommunikationsteori kan vi nu förstå kommunikation mellan människor lite bättre och vara medvetna om vilka brus och störningar som kan uppstå mellan sändaren och mottagaren.

Ha det gott!/Wilma